Biotechnologie

een bewuste studiekeuze

Naam: Remco Klaver (23)

Studie: Biotechnologie, 3e jaar

Major: Biological Data Sciences

Tijdens de havo wist ik eigenlijk vrij zeker dat ik iets met biologie of scheikunde wilde doen. Aan het einde van 5 havo was ik er pas definitief uit. Door veel oriëntatie, bezoek aan beurzen en open dagen werd het voor mij duidelijk: de opleiding Biotechnologie. Maar welke hogeschool? Het duurde even voordat ik die keuze kon maken. Mijn broer studeerde Bedrijfskunde & Agribusiness aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. De naam van de hogeschool kende ik dus al, maar het was niet direct mijn associatie om ook bij Van Hall Larenstein Biotechnologie te studeren.

Wat was voor jou doorslaggevend om te kiezen voor Van Hall Larenstein?

Ten eerste de opleiding Biotechnologie met specialisatie Biological Data Science wordt op niet zoveel hogescholen aangeboden. Het was kiezen tussen Leeuwarden of Amsterdam. De keuze was snel gemaakt: Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Het kleinschalige sprak me er aan. De tweede reden was het feit dat Leeuwarden geen universiteit heeft en dat maakt het uitgaansleven, sociale en culturele leven in de stad echt anders. En eerlijk is eerlijk: Leeuwarden is natuurlijk niet zo extreem druk als Amsterdam. Ik had de voorkeur voor een wat rustigere omgeving die ook wat dichter bij mijn ouderlijk huis in Beilen is.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Biotechnologie?

Biotechnologie is een opleiding die biologie en scheikunde combineert. Ook de afwisseling tussen hoor- en werkcolleges en praktijkopdrachten in het lab maakt voor mij de opleiding compleet. Biotechnologie is erg breed en ik wist dat ik al snel een keuze kon maken om één van de 4 specialisaties (majoren) te volgen. Ik heb gekozen voor Biological Data Science. Je leert werken en programmeren met big data. Je ziet dat er in de toekomst steeds meer behoefte aan is. Als het om big data gaat, dan is er nog een wereld te winnen.

“Er is veel interactie tussen de klassen. Dat is echt heel leuk!”

Hoe populair is de opleiding naar jouw mening?

De opleiding is erg populair. Elk jaar starten er zo’n vier klassen. Dat maakt een totaal van ongeveer 60 studenten. Er is veel interactie tussen de klassen. Dat is echt heel leuk! Je merkt wel dat elk jaar de groep ietsjes kleiner wordt. In het 3e jaar tellen de groepen 12-15 studenten. Dat komt vooral door de specialisaties en specifieke opdrachten die je met kleinere groepen oppakt.

Waaruit blijkt dat je de juiste opleiding bent gaan volgen?

Regelmatig merk ik dat ik de juiste studiekeuze heb gemaakt. Het opzetten van een eigen onderzoek naar relevante onderwerpen is één van die bevestigingen. Zo heb ik onderzoek gedaan naar resistente borstkanker en antibioticaresistenties van bacteriën in slootwater. Ik hoop later ook interessant en relevant onderzoek te doen.

Wat zou je willen zeggen tegen aankomende studenten bij het zoeken naar de juiste opleiding?

Vraag vooral aan iedereen die je kent om informatie. Er zijn genoeg (online) open dagen, beurzen, markten of voorlichtingsmomenten waar mensen van een specifieke opleiding aanwezig zijn om je meer te vertellen. Niet alleen de algemene informatie, maar juist ook heel gerichte informatie. Zo krijg je een beter beeld over de opleiding en school, waardoor je zelf de beste keuze kunt maken.

Wat is je droombaan?

Dat is een mooie vraag. Natuurlijk heb ik een droombaan. Ik kan wegdromen en bedenken dat ik met alle verzamelde big data een bijdrage kan leveren aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Met naam en toenaam in wetenschappelijke literatuur verschijnen... Maar ik ben vooral realistisch. Het liefste ga ik na deze opleiding een master volgen aan de WUR (Wageningen University & Research). Hoewel dit nog wel een beetje van mijn cijfers afhangt. Mijn idee is toch om later te werken als docent. De kennis en de informatie van de opleiding biotechnologie doorgeven aan de volgende generatie. Dat lijkt me heel mooi en zinvol. Misschien wel bij Van Hall Larenstein. De sfeer op school is zo prettig en de omgang met elkaar is zo bijzonder. Daar wil ik heel graag onderdeel van zijn. Dus wie weet…

Wat is Biological Data Science?

Biological Data Science is een interdisciplinair onderzoeksveld met betrekking tot wetenschappelijke methoden, processen en algoritmes. Door de razendsnelle ontwikkelingen binnen de DNA-sequencing (in volgorde aanbrengen van) worden in laboratoria van bijvoorbeeld ziekenhuizen en plantenbedrijven enorme hoeveelheden data gegenereerd. Om deze ‘big data’ te kunnen verwerken heb je bio-informatica nodig. Bij Van Hall Larenstein word je met de specialisatie Biological Data Science - met een goede basis aan laboratoriumwerk - opgeleid tot bioinformatica expert.

image