Passie voor planten

Naam: Jet Berns

Docent: Tuin- en Landschapsinrichting

Vakken: Plantenkennis en vegetatie

Naam: Ingeborg Poot

Studie: Tuin- en Landschapsinrichting, 2e jaar

We spreken af op de hogeschool in Velp. In de E-vleugel van het gebouw wachten we elkaar op. Ingeborg (IP) is er als eerste en zegt resoluut: “Ik weet waar Jet (JB) zit, dus ik ga haar wel even ophalen.” Niet veel later lopen ze samen kletsend en lachend de trap af. Klaar om in gesprek te gaan over hun gedeelde passie: planten.

(JB) Hoe ben eigenlijk tot deze opleiding gekomen?

(IP) Mijn ouders hebben een kwekerij, dus ik was al thuis in de wereld van planten en bloemen. Toen ik een keer met de vader van een vriendin sprak over tuinontwerp en combinatie van eigenschappen van planten passend bij het juiste landschap, gaf hij mij een tip om Tuin- en Landschapsinrichting te gaan volgen bij Van Hall Larenstein.

(IP) Jet, jij hebt toch ook de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting gevolgd?

(JB) Dat klopt. Ik heb zelfs bij Van Hall Larenstein gestudeerd en na mijn afstuderen hier gelijk begonnen als plantenkennis-assistent. Dat is bijna 20 jaar geleden. Het was toen een lot uit de loterij. Ik wilde me zo graag verder ontwikkelen in de kennis over planten, tuinen en landschappen. Juist de verdieping van de vaktechnische kant van de opleiding wil ik heel graag overbrengen aan de volgende lichting(en) studenten. Alles kwam samen bij Van Hall Larenstein.

(JB) Wat vind jij het mooiste vakgebied binnen de opleiding?

(IP) Met stip staat bovenaan: plantenkennis. En dan vooral gericht op wilde flora, openbaar groen en sierbeplanting.

(JB) Waar heb je je tijdens de lessen over verbaasd of verwonderd?

(IP) Dat er een groot technisch aspect hoort bij plantenkennis. Het gaat niet om bijvoorbeeld een stadsparkontwerp alleen. Ook de omgeving en de bodem zijn essentieel. Pas als je goed weet wat de kenmerken van de bodem, materialen en de omgeving zijn, dan komt je ontwerp en beplantingsplan het beste tot z’n recht. Dat heb ik toch maar mooi al van je geleerd, Jet! En dat komt ook door de excursies, denk ik.

(JB) We gaan best veel op excursie. In tien weken tijd gaan we naar drie gebieden. Onder andere Millingerwaard en de Veluwe.

Dan zien we het geleerde ook gelijk in de praktijk. Je kunt dan direct antwoord geven op de vraag: Wat is de relatie tussen landschap en beplanting? (IP) Ja, dat is ook heel interessant. Maar ook in de schooltuin is het meer dan geweldig hoor. In deze tuin staan ruim 100 plantensoorten. Het ene moment zit je in het klaslokaal en het andere moment lopen we met z’n allen door de tuin om onderzoek te doen. Dat maakt de opleiding bij Van Hall Larenstein ook zo aantrekkelijk. (JB) Ja, zeg nou zelf: Supergaaf om les te krijgen in de ‘achtertuin van een landgoed’. Dat doet iets met de beeldvorming.

Ingeborg Poot
“De lessen geven inspiratie en een fijn gevoel. Ik ben hier echt thuis.”

(IP) Weet je eigenlijk dat ik het bijzonder vind dat ik les van je krijg?

(JB) Echt! Waarom dan? (IP) Het enthousiasme waarmee je les geeft is heel erg inspirerend en motiverend. Ik kende ook eigenlijk geen bevlogen vrouwen die met passie in het ‘groen’ werken. Ik voel me bij jou ook altijd comfortabel om veel vragen te stellen. Tegelijkertijd denk ik dat je me ook irritant vindt, omdat ik zo aanwezig ben tijdens de lessen. ( JB) Nee joh, helemaal niet. Dat is juist heel goed. Vragen stellen en doorvragen. Dat geeft de lessen nog meer inhoud.

(JB) Dat enthousiasme is wel heel grote overeenkomst in onze band tussen ons als student en docent

Dat vind ik mooi te ervaren. Je valt als student ook op, omdat je zo goed weet wat je wilt. Nu we zo in gesprek zijn valt me op dat je ook de juiste sociale en communicatieve vaardigheden hebt die perfect aansluiten bij een baan in het strategisch beheer en onderhoud. Bijvoorbeeld bij een gemeente of project bij een provincie. (IP) Hey, dat is leuk om te horen. Een baanperspectief in the pocket!

Dit is een mooi moment om het gesprek binnen af te ronden en een wandeling door de tuinen te maken. Het is begin juni als we de wandeling maken. Veel planten staan volop in bloei. Ingeborg knielt en bestudeert de bloemen zorgvuldig.

(IP) Deze paarse tinten zijn nu echt op het allermooist. Hoe zou het zijn met de plant die je van me cadeau hebt gekregen, Jet?

(JB) Aha, laten we even kijken hoe die erbij staat. Geen bloem te zien, maar de plant overleeft de zomer in ieder geval. Dan zien we volgend jaar wel wat ie doet.

(JB) Wat heb ik toch een mooi beroep. Die afwisse­ling is zo motiverend. Net zo fijn als een goede balans tussen werk of opleiding en privé. Wat doe jij graag in je vrije tijd Ingeborg?

(IP) Ik houd van reizen en wil daarom heel graag naar Amerika om Central Park en de High Line te bezoeken. (JB) Wauw, weet je dat deze twee bestemmingen en ook de Indian Summer mogelijk worden opgenomen als excursie bij de specialisatie Management van de Leefomgeving. Dat zou echt gaaf zijn. Wie weet gaat dat lukken.

image
Jet Berns
“Tuin­ontwerp, tuinbeheer, participatie en management; het zit allemaal in de opleiding Tuin- en Landschaps­inrichting.”