Studenten in het buitenland

We willen het bijna allemaal wel: de kans pakken en naar het buitenland gaan voor een project, veldwerk, minor of major. Bij Van Hall Larenstein zijn volop mogelijkheden. Dan kom je terug in Nederland en heb je net zulke gave verhalen als Joyce en Robin.

“Ik heb stage gelopen bij Fonterra Co-operative Group in Nieuw-Zeeland. Niet het bedrijf was leidend voor mijn keuze, maar juist de buitenlandse werkcultuur. Ik wilde graag de verschillen in werkcultuur met Nederland ontdekken. Bij Fonterra kwam dat samen. Tijdens mijn stage heb ik de productielijn van caseïnepoeder onder de loep genomen. De productielijnen waren niet optimaal en aan mij (en mijn studiegenoot) om uit te zoeken waar de knelpunten zaten en voorstellen te doen om te kunnen optimaliseren.”

Deskundig zijn

“Ik heb veel vaktechnische kennis opgedaan. Tegelijkertijd heb ik ontdekt dat we in Nederland heel goed onderwijs hebben, waardoor wij al jong heel deskundig zijn. Daarom kon ik bij Fonterra gelijk aan de slag en meedenken in de oplossingsrichting.”

Erbij horen

"Ervaren wat de norm in Nederland is, en dat dit pas duidelijk wordt als je er geen onderdeel meer van bent. Zoals dat merkkleding en ‘erbij horen’ echt een ding is bij ons. In Nieuw-Zeeland is dat helemaal niet aan de orde. Terug in Nederland moest ik ook echt weer wennen aan het sociale leven.”

Oranjefeest

“Het mooiste moment was toch wel dat een vriend van vroeger me opzocht en dat we samen naar een oranje-evenement op Koningsdag zijn geweest. Lekker ouderwets Nederlands praten tijdens het feesten.”

image

Naam: Robin van der Bij (24)

Studie: Voedingsmiddelentechnologie, 5e jaar

Land: Nieuw-Zeeland

Naam: Joyce Mulder (21)

Studie: Kust- en Zeemanagement, 3e jaar

Land: Spitsbergen, Noorwegen

“In het eerste jaar van mijn opleiding wist ik het al dat ik me wilde specialiseren in de poolgebieden. Bijna een logische keuze dat ik naar UNIS, de universiteit op Spitsbergen, ben gegaan tijdens mijn minor.”

Skills ontwikkelen

“Ik heb veel kennis opgedaan over de arctische biologie, maar ook skills ontwikkeld om die kennis om te zetten in praktijk, zoals bij het veldwerk. De werkzaamheden waren heel concreet. Van onderzoek naar flora en fauna tot grotere organismen. Voor mij is dat enorm waardevol geweest. Ik heb een goed beeld kunnen vormen over wat ik na mijn opleiding wil doen.”

In de natuur

“Ik heb veel gedaan en gezien. Van het beklimmen van bergtoppen tot trips met hondensleeën. Gletsjers, het Noorderlicht en wandelingen in het donkerseizoen. Ik heb ook veel wild gespot. Tijdens een vaart kwamen we ijsberen tegen. Een vrouwtje met twee kalfjes, zwemmend voor de gigantische gletsjer. Intens mooi! ”

Open haard

“Elke vrijdagavond was de Friday Gathering in de kantine van de universiteit. Met een drankje voor de open haard leerde je mensen kennen van andere opleidingen. Erg gezellig en fijn om met medestudenten te praten en ervaringen te delen.”

image