De duurzaamste zonneboot ter wereld is van ons

We zijn in gesprek met twee teamleiders van het VHL-Nordwin zonnebootteam: Katinka en Peter. Allebei super enthousiast en gedreven. Naast hun opleiding besteden ze vele uren per week aan de zonne­boot. In de aanloop naar een wedstrijd kan dat zo maar eens doorschieten naar 40 uur per week. Dat is het allemaal meer dan waard. Je leert zoveel…

Katinka

Wat doet het VHL-Nordwin zonnebootteam?

Het VHL-Nordwin Zonnebootteam is in 2008 opgericht door een groep studenten en docenten Milieukunde in Leeuwarden. De zonneboot vaart al enkele jaren in de A-klasse. En met succes! Tijdens de Dutch Solar Challenge in 2016 is de huidige boot, de Sinnestream, benoemd tot de duurzaamste zonneboot ter wereld. Het huidige raceteam is altijd bezig om nieuwe technieken en betere duurzame materialen toe te passen. En om elkaar op te peppen voor de vaarwedstijden om blijvend op het hoogste niveau te presteren.

Een stelling: zonder wedstrijden verliest de VHL-Nordwin zonneboot zijn kracht.

Peter: Nee, daar ben ik het niet mee eens. De zonneboot biedt zoveel meer. Werken met materialen, werken aan de techniek, zorgen voor promotie, onderhandelen met sponsoren. Al die extra kennis leer je niet in de schoolbanken. Racen is de kers op de taart; dat wel. Katinka: Nee, ik ben het niet eens met de stelling. De zonneboot is ook zonder wedstrijden een mooi project. De kracht zit ’m ook in het samenwerken en de verbinding met elkaar. Het sociale karakter van dit project maakt het net zo waardevol. Okay, zonder wedstrijden missen we de adrenaline. Dan missen we de beloning voor al het harde werk.

Een dilemma: sponsoring voor de zonneboot of donatie voor je stage/minor?

Peter: Inderdaad een dilemma dat erg afhangt van de situatie waarin je zelf zit of waar het team juist mee te maken heeft. Nu ik op zoek ben naar een stage, ga ik voor een donatie. Met de zonneboot komt het wel goed. Katinka: zonder twijfel kies ik voor een sponsoring voor de zonneboot. Ik heb liever dat de zonneboot en het team mooie dingen blijven doen en we dat jarenlang kunnen doorgeven aan een volgende studentengeneratie. Die stage kom ik wel door.

Echt iedereen

Iedereen is welkom bij het team. Je hoeft helemaal geen specifieke kennis te hebben. Alles leer je binnen het team. Enige voorwaarden: 1) je studeert bij Van Hall Larenstein, 2) je hebt interesse in duurzaamheid en innovaties en 3) je bent gedreven. Wil je meer over ons weten, loop dan gewoon eens binnen op de werkplaats op de studielocatie in Leeuwarden. Er is altijd wel iemand aanwezig. Ook lees je meer informatie over ons team, de wedstrijden en de innovaties op de website: zonnebootteam.nl.

Peter
image