Ondernemende studenten

Je ambities en talenten volgen

Als student wil je alles uit het leven halen. Dat betekent niet alleen maar leren, lezen en (praktijk)examens maken. Het is zo belangrijk voor je eigen ontwikkeling om ook andere dingen te doen. Dat maakt je blij, gelukkig en geeft je voldoening. En je wordt gewaardeerd door anderen. Deze studenten geven je inspiratie!

Naam:

Karlijn Meijer (21)

Studie:

Diermanagement, 2e jaar

Scholenvoorlichter

“Als scholenvoorlichter ga ik langs middelbare scholen om voorlichting te geven aan havisten en vwo’ers om hen te motiveren om ook bij ons te gaan studeren. We hebben verschillende presentaties waarin we van alles vertellen over de school en de studies. Tijdens de oriëntatiedagen geef ik voorlichting en rondleidingen door het schoolgebouw. We staan ook op beurzen. Dan komen er aankomend studenten naar je toe om vragen te stellen. Dat vind ik misschien wel het leukste. Gewoon 1 op 1 sparren en samen bekijken wat voor diegene de beste studie zou zijn. Ik heb volmondig ja gezegd toen ik gevraagd werd om dit te doen, juist omdat ik het heel spannend vind om presentaties te geven. Hiermee kan ik mezelf ontwikkelen.”

image

Naam:

Jorik Roodink (24)

Studie:

Voedingsmiddelentechnologie, afgestudeerd

Panggies, de gezonde pannenkoekenmix

Jorik maakte van een succesvol studieproject zijn eigen start-up. “Veel mensen vinden het lastig om genoeg groente te eten. Daarom hebben wij groente gecombineerd met iets wat iedereen lekker vindt: pannenkoeken. Pancakes meet veggies, oftewel Panggies! Per verpakking Panggies is tot wel 430 gram groente toegevoegd aan het product.” Het opstarten van een bedrijf tijdens de studie heeft voor- en nadelen, vertelt Jorik. “Het is fijn om faciliteiten van school te kunnen gebruiken en advies te kunnen vragen aan verschillende partijen. Wat ik leerde, kon ik direct in de praktijk toepassen. Tijdens de opleiding leer waar je de juiste informatie kan vinden en dat scheelt veel tijd. Het grote nadeel is dat een studie ook veel tijd kost. Ik heb er altijd voor gekozen om het halen van mijn diploma op 1 te zetten. Zodat ik sneller de vrijheid zou hebben om al mijn tijd in de startup te steken.”

image

Naam:

Manon Smeets (24)

Studie:

Bos- en Natuurbeheer, 1e jaar

Schutter bij TeamNL

Manon is niet alleen 1ste jaars student aan de HVHL, maar ook topsporter. Met haar discipline 10 m Luchtgeweer staand behaalde ze in 2018 brons bij de Europese kampioenschappen. In 2015 werd Manon gescout voor TeamNL, met als doel de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Manon woont op sportcentrum Papendal en traint zo’n 25 uur per week. Een flinke opgave naast haar studie. “Maar ik heb een topsportstatus vanuit mijn bond en daarmee kan ik bij school speciale regelingen aanvragen. Er is ook een topsportcontract waarin staat dat mijn sport altijd voor school gaat. Ik kan zo makkelijker lessen volgen bij andere klassen als dit beter uitkomt. Of tentamens kunnen voor mij verplaatst worden. Lessen worden nu sowieso vaak opgenomen, maar als alles weer ‘normaal’ is dan heb ik alsnog de mogelijkheid om opgenomen lessen te kijken.”

image

De stories van #vanhalllarenstein maken we zelf

Het Instagram-account van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) wordt beheerd door een groep van vier studenten, waaronder Kim Hordijk, 2e jaars student Diermanagement, en Shauna Neary, Masterstudent Innovative Dairy Chain Management. Zij vertellen wat ze zoal doen op ‘the gram’ @hogeschool_vhl.

Naam: Shauna Neary Studie: Masterstudent Innovative Dairy Chain Management

Naam: Kim Hordijk Studie: Diermanagement, 2e jaar

Kim werd in 2019 gevraagd om mee te helpen bij het beheren van het HVHL Instagram-account. Bijna twee jaar verder doet ze dat nog steeds met veel plezier. Kim doet de aansturing van het team en beheert ook de dm’s van het account. “Elke week bepalen we de content, waarbij we aanhaken bij gebeurtenissen zoals feestdagen, open dagen of activiteiten zoals ‘de dag van de bij’.” De vier beheerders staan officieel op de loonlijst voor 4 uur per week. “In de vakanties is het rustiger, maar in drukke tijden kost het beheren wel meer tijd”, vertelt Kim.

Snelle groei

Het Instagramaccount is snel gegroeid. Kim: “Laatst hebben we een post gemaakt omdat we 3000 volgers hadden bereikt. Daarbij deden we een like-en-deel-actie waarbij volgers een trui konden winnen. We kregen er toen in één dag 42 volgers bij, terwijl het er normaal een paar per week zijn.” Tijdens de open dag gingen Shauna en Kim samen live op Instagram. “Daar kwamen veel positieve reacties op. Filmpjes doen het sowieso goed. Er komen ook regelmatig verzoeken binnen van allerlei partijen om bijvoorbeeld activiteiten te promoten.”

Internationale kijk

Shauna komt uit Ierland en volgt een eenjarige masteropleiding. Ze vindt het vooral erg leuk om andere internationale studenten te laten zien hoe het is om in een ander land te studeren. “Niet alleen de school en de studie, maar hoe het is om hier te leven. Afgelopen winter konden we schaatsen, dat was superleuk om te laten zien. Ik vind het heel leuk om hier te wonen. Nederlanders lijken erg veel op Ieren, dus ik voel me welkom. Ik vind het heel leuk om mijn ervaringen te delen op social media. Er komen veel vragen binnen van aankomende studenten en die beantwoord ik graag.”

image