Studenten in het buitenland

We willen het bijna allemaal wel: de kans pakken en naar het buitenland gaan voor een project, veldwerk, minor of major. Bij HVHL zijn volop mogelijkheden. Dan kom je terug in Nederland en heb je net zulke gave verhalen als Marte en Iris.

Iris liep stage bij Green Chimneys, een school op een boerderij dicht bij New York. De school gebruikt dieren om kinderen met speciale behoeften te helpen leren. “Ik heb daar met kinderen gewerkt en dieren verzorgd. Ze hebben allerlei dieren zoals kamelen, paarden, ezels, alpaca’s, roofvogels, varkens en reptielen.”

Mooie momenten

Iris heeft geen specifiek hoogtepunt, de hele ervaring was leuk. “Met bijzondere dieren werken, met kinderen werken, het in het buitenland zijn; er waren heel veel bijzondere momenten! Ik woonde nog thuis voordat ik ging, dus dat was best eng. Maar het is heel snel gegaan en ik heb veel nieuwe mensen leren kennen. We woonden met acht stagiaires in een groot huis schuin tegenover het bedrijf. Dat waren Amerikanen en twee mensen van buiten Amerika; een meisje uit Schotland en ik.”

Internationale ambities

“De begeleiding was heel goed. Ik had elke week een gesprek waarin we bespraken hoe het ging en wat ik nog wilde leren en doen. Ik mocht alles vragen en eigen ideeën inbrengen, dat was heel fijn. Ik wil hierna psychologie gaan studeren aan de universiteit van Twente, dat is ook een internationale opleiding. Ik hoop daarmee weer naar het buitenland te kunnen gaan.”

image

Naam: Iris Bouwer (22)

Studie: Diermanagement, 4e jaar

Land: Brewster, Amerika

Naam: Marte Kamsteeg (22)

Studie: International Development Management, afgestudeerd

Land: Lesbos, Griekenland

Marte Kamsteeg ging voor haar stage naar de vluchtelingenkampen op Lesbos. “Er zijn veel handjes nodig in Moria en ik kon direct bijdragen. Ik werkte op twee verschillende vluchtelingenkampen, Moria en Kara Tepe. Kara Tepe was een kamp waar de meest kwetsbare gezinnen wonen. Beiden kampen bestaan inmiddels niet meer…”

Explosieve situatie

“Plotseling vonden er veel demonstraties plaats, waardoor de situatie in kamp Moria chaotischer werd. Ik moest flexibel zijn, want de situatie veranderde van dag tot dag.” Martes grootste uitdaging was dat de lokale bevolking ging demonstreren tegen de aanwezigheid van de vluchtelingen, NGO’s en vrijwilligers. “Dat is begrijpelijk, want de situatie is ook voor de lokale bevolking slecht. Maar op een gegeven moment werd het zelfs te gevaarlijk voor ons om naar ons werk te gaan. Toen heb ik ervaren wat rampenrisicobeheer eigenlijk inhoudt en hoe ik daar als persoon op reageer.”

Klaar voor meer

“Moria was, ondanks alle ontberingen, net een klein dorp: mensen hadden hun eigen winkeltjes en verkopen dingen. Op tv ziet het er allemaal zo slecht uit. Die beelden zijn waar, maar er is ook een andere kant. Het is ook een plek van veel veerkracht en mooie ontmoetingen. Ik zou in de toekomst graag teruggaan om op een vluchtelingenkamp op Lesbos te werken.”

image